Medžlis Kakanj

informativno - edukativni portal

OMLADINA DŽEMATA ČARŠIJA U PREDBAJRAMSKOJ AKCIJI UREĐENJA DŽAMIJE

Kurban Bajram ove, 2017., godine nastupa sa prvim danom mjeseca septembra. Signal je to bio i u kantonalom Ministarstvu prosvjete da početak nove školske, 2017/2018. odgode za 04. septembar kako bi đaci i njihovi roditelji mogli da provedu dane najvećeg muslimanskog mubarek dana u rahatluku. Ovo je svakako potez hvale vrijedan i pokazuje kako se danas poštuju vjerski osjećaji naroda i time poštuje konvencija o ljudskim pravima, za razliku od nekih “boljih” vremena kad se moralo ići i po Bajramu i po drugim vjerskim blagdanima. Štaviše, nisi plaho smio ni spominjat da ti je blagdan.

Znak je ovo da se o Bajramu i drugim blagdanima razmišlja i planira unaprijed te da se čine određeni koraci kako bi se Bajram dočekao i proveo na najbolji način.

Odveč je poznata tradicija kod naših muslimana Bošnjaka da se za Bajram, osobito kurbanski, pripreme izvršavaju danima.

U tom smislu naši Bošnjaci kupuju kurbane, uređuju svoje kuće i avlije, svoje stanove i haustore, pripremaju novu odjeću, i rade sve da što bolje dočekaju dolazak najvećeg mubarek dana.

U ovim vrelim avgustovskim danima, kada su mnogi đaci i studenti, još uvijek, na zasluženom raspustu, kod nane na selu, kod tetke u drugom gradu ili sa roditeljima na vikendici, grupa omladinaca, djevojaka i mladića, iz džemata Čaršijske džamije u Kaknju, odlučili su da za Bajram, pored svojih  domova i kuća, pripreme  i urede i  Allahovu, dž.š., kuću u svom gradu.

U nedjelju, 27.08.2017. godine, u 9 i 30 sati grupa od petnaestak djevojaka i mladića došli su u harem Čaršijske džamije i prionuli na čiščenje i uređenje džamije. Akcija je trajala do podne namaza a džamija i harem poslije ove akcije zaista su izgledali mnogo ljepše i rekli bismo onako kako dolikuje Allahovoj kući.

U ovoj akciji omladini su se pridružili imam i mutevelija džamije sa još nekoliko džematlija.

Molimo Uzvišenog Allaha da nagradi i uputi našu omladinu i da se i drugi ugledaju na njihov primjer u ovakvim i sličnim akcijama.

Amin.

Medzlis Kakanj © 2016 Frontier Theme
Loading...