Medžlis Kakanj

informativno - edukativni portal

Obre – bilten 2016

Osam godina kontinuiranog napretka u Obrima

Posljednje četiri godine u džematu Obre obilježio je nastavak kontinuiranog napretka na svim poljima. Na izborima u Islamskoj zajednici 2010 god. ponovo je ukazano povjerenje istom džematskom odboru koji je u ranijem mandatu uspješno realizovao niz veoma značajnih projekata kao što su: Kompletno renoviranje unutrašnjosti džamije, podno grijanje, nova stolarija, vanjska izolacija i nova fasada, zatim restauracija munare, bakarno kube, kamena ograda oko džamije, ograde oko mezarja itd. o čemu smo pisali u prošlom broju našega biltena.

U novom mandatu džematski odbor je pokrenuo nove projekte u čiju realizaciju je ubrzo krenuo. Ovoga puta akcenat je stavljen na uređenje harema džamije i izgradnju popratnih objekata. Predsjednik džematskog odbora Bakir Spahić inače ugledni privrednik izrazio je želju da zajedno sa svojom hanumom Muberom bude vakif i izgradi novu moderniju gasulhanu sa popratnim objektima, što je džematski odbor sa oduševljenjem prihvatio. Tako je ubrzo izgrađena gasulhana koja pruža mnogo bolje uvjete za smještaj i gasuljenje umrlih a predviđeno je da u narednom periodu tu bude ugrađena i hladnjača koja će obezbjediti još bolje uvjete naročito u ljetnim mjesecima. Od popratnih objekata pod istim krovom izgrađene su dvije sanitarne prostorije i dvije ostave te nadstrešnica za drva. (vrijednost: 100.000KM) Također je mutevelija preuzeo na sebe uređenje i popločavanje harema tako da je srušena stara gasulhana poravnan i lijepo popločan harem a put pored džamije proširen i asfaltiran. (vrijednost: 25.000KM)

U želji da ostave trajno dobro iza sebe naš mutevelija Spahić Bakir i također član džematskog odbora Suad Spahić samoinicijativno su doveli vodu i izgradili lijepu i neobičnu česmu od velikih komada stijene koja sada krasi ulaz u harem i osvježava žedne prolaznike.U ovom periodu je također izgrađena i garaža uz imamski stan.

Jedna od stvari koja svaku džamiju čini posječenijom i pristupačnijom je svakako parking za automobile, koji je prijeko potreban naročito u vrijeme džuma namaza kao i prilikom dženaza. Tako je džematski odbor odlučio da obližnju vakufsku parcelu koja se nalazi u blizini džamije pretvori u parking te je tom prilikom nasuta podloga i šljunak a u narednom periodu planirano je i asfaltiranje parkinga. Također značajna investicija iz ovog perioda bila je i kupovina novog ozvučenja dok je staro ali još uvijek funkcionalno ozvučenje poklonjeno za opremanje manjeg mesdžida u susjednom džematu. Istovremeno u imamskom stanu ugrađena je peč na etažno grijanje sa popratnom opremom.

Kada se u džematu uspostavi pozitivna atmosfera jedinstva i povjerenja i kada se pokrenu ljudi da grade i izgrađuju hajrate tada ne izostaje ni Allahova dž.š. pomoć koja često dolazi odakle joj se i ne nada. Tako u ovom periodu bilježimo tri veoma značajne donacije koje su došle kao podsticaj dosadašnjim aktivnostima od  strane „Tike“, turske agencije za saradnju i koordinaciju. Prva donacija je bila opremanje mektepske učionice novim klupama i stolicama te računarskom opremom. Druga donacija bila je u saradnji sa vakufskom direkcijom u projektu oplemenjivanja vakufske zemlje sadnjom deficitarnih kultura u ovom slučaju, sadnja 115 sadnica kalemljenog oraha koja je uspješno realizovana krajem 2014 god. I treća donacija koja je također krajem iste godine realizovana jesu novi ćilimi kojima je sada džamija posebno ukrašena.

Kada je u pitanju mektepska nastava i na ovom polju vidan je kontinuirani napredak, tako sada prema medžlisovom poretku najuspješnih mekteba polaznici mekteba Obre ubrajaju se među nekoliko najuspješnijih na području medžlisa Kakanj, a prije osam godina zauzimali su poziciju iznad dvadesetog mjesta. Na redovnim godišnjim takmičenjima u organizaciji medžlisa Kakanj polaznici mekteba Obre redovno osvajaju neka od prvih mjesta u različitim kategorijama. To se posebno isticalo u aprilu 2014 god. kada je u kategoriji učenja Kur’ana za mlađi uzrast Muhamed Vehab osvojio prvo mjesto i predstavljao medžlis na nivou muftijstva sarajevskog gdje je osvojio četvrto mjesto. Dok je u kategoriji znanja iz ilmihala Mubina Mihaljević također osvojila prvo mjesto i predstavljala medžlis na nivou muftijstva osvojivši kao i Muhamed također četvrto mjesto. Na istom takmičenju u kategoriji Kur’ana za stariji uzrast Ajla Delibašić osvojila je treće mjesto a Amina Spahić u kategoriji ilmihala četvrto mjesto što je bio izniman uspjeh takmičara iz džemata Obre na ovom takmičenju.

I u godišnjem medžlisovom kvizu „Svijet Islama“ ekipa iz Obara u posljednjih nekoliko godina osvajala je četvrto, dva puta treće i na posljednjem kvizu iz 2014 god. drugo mjesto.

Da mektebska nastava bude zanimljiva i privlačna djeci pobrinuo se Ermin ef. Zahirović, tako je nastava obogaćena različitim sadržajima. Djeca redovno izvode različite programe povodom značajnijih datuma, na nastavi se koriste savremena pomagala i programi, dokumentarni i crtani filmovi, ekološke akcije, izleti, zajednički iftar za djecu, iftari i sijela za omladinu itd. U novembru 2014 god. efendija je organizovao dva časa posvećena higijeni usta i zuba u saradnji sa dr. Almom Trako koja je za djecu obezbjedila vrijedne darove i vaučere kojima su učenici mogli besplatno popravljati i vaditi zube.

Ni odrasli nisu zaboravljeni tako je u ovom periodu dvije godine zaredom u zimskim mjesecima održavan kurs Kur’ana i tedžvida za odrasle kojeg je pohađalo petnaestak džematlija. Muallima Jasmina Mušija već godinama radi sa ženama koje se redovno okupljaju na halki Kur’ana te svoja druženja obogaćuju razlićitim sadržajima. U proteklom periodu džemat su posjetili mnogi vaizi poput Mustafe ef. Spahića, Esad ef. Pepića, mr. Mustafe Prljaće i dr. U džematu se svake godine održava i tradicionalni mevlud u znak sječanja na  šehide džemata Obre.

Na posljednjim izborima u Islamskoj zajednici koji su održani u decembru 2014 god. dosadašnji mutevelija Bakir Spahić, iskazao je želju da se džematski odbor osvježi novim ljudima, te da se i drugi sposobni pojedinci iz džemata aktivnije uključe u njegov rad, a oni koji su i do sada pomagali i dalje će pružati punu podršku džematskom odboru, kako bi se održao kontinuirani napredak i u budućnosti. Tako je na njegov prijedlog za novog predsjednika džematskog odbora izabran, jedan od dvojice novih članova odbora, Suvad Avdispahić koji je inaće zaposlen u Tvornici cementa Kakanj kao „Rukovodilac Podružnice Sarajevo“. Protekla dva mandata u sastavu džematskog odbora u džematu Obre bili su: Obralija Adem, Vehab Ibro, Spahić Kemal, Delibašić Kenan, Spahić Suad, Murtić Mensud i Spahić Bakir. Dva nova člana odbora od početka 2015 god. su Avdispahić Suvad i Čaluk Mustafa.

 

Updated: March 17, 2016 — 7:27 am
Medzlis Kakanj © 2016 Frontier Theme
Loading...