Medžlis Kakanj

informativno - edukativni portal

Info: Tršće

dzamija

TRŠĆE

            Područje džemata Tršće obuhvata sela: Bašići, Tabaci, Subašići, Ivnica, Skenderovići i Semetiš. Džemat broji oko 350 domaćinstava. Na području džemata postoje tri vjerska objekta: džamija u Tršću, te mektebi na Ivnici i Semetišu.

Prema postojećim pisanim tragovima, prva džamija u Tršću sagrađena je oko 1880. godine. U njoj se klanjalo i obavljale druge vjerske aktivnosti sve do1965. godine. Tada je sagrađena džamija koja je u funkciji bila do 1990. godine. Kako se džemat širio, rasle su i potrebe za većim objektom pa je na mjestu stare džamije izgrađena nova.

Mekteb u Semetišu izgrađen je 1972., a na Ivnici 1997. godine. Na području džemata Tršće nalazi se još jedan vjerski objekat – Djevojačko turbe – u kojem je, kako legenda kaže, pokopana djevojka koja je stradala u sukobu svatova. Mjesto na kojem se turbe nalazi naziva se Jasike.

U ovom džematu do sada su imami bili:

Adem-ef. Turkuša, za vrijeme Ataturkove revolucije izbjegao iz Turske i došao u ovaj džemat, Nesib-ef. Uzunović, Abdullah-ef. Mujkić – ubile su ga fašistički nastrojene komšije, u 27. noći ramazana 1944. godine, zajedno sa još 27 džematlija, Rešid-ef. Fejzić, Sulejman-ef. Husika, Hamza-ef. Trako, Zuhdija-ef. Adilović, Sulejman-ef.Mecavica, Zaim-ef. Helja, Ismet-ef.Duraković, Raif-ef. Tašaković, Amir-ef. Čeliković i sadašnji imam – Abdurrahman-ef. Zukan.

Na području džemata nalaze se sljedeća greblja: Tršćansko, greblje Kod džamije, greblje Ivnica, greblje Skenderovići, greblje Semetiš i Veličko greblje.

Updated: March 31, 2016 — 6:28 pm
Medzlis Kakanj © 2016 Frontier Theme
Loading...